Röle







Röle; bir devreyi açıp kapatmaya yarayan araçlardır. Otomatik anahtar olarak düşünebiliriz. Burada tetiklemeyi elle değilde, elektrikle açıp kapatıyorsun. Küçük akımlarla, yüksek akımları kontrol edebiliyorsun. İstersen düşük voltajla yüksek voltajı kontrol edebiliyorsun. Bu rölenin büyüklerine kontaktör de deniyor. 3 fazlı sistemlerde bu şekilde tetiklenebiliyor. Yani birden fazla yükü hızlı bir şekilde açıp kapatabiliyorsun. Mekanik bir yapısı olduğundan uzun süreli kullanımlarda oksitlenmeler ve deformasyonlar meydana geldiğinden arıza yapabilmektedirler.


Çalışma mantığı:





İçerisindeki bobinin iki ucu mıklatıslandığı zaman bir kontağı açılır bir kontağı kapanır. NC (Normally close-Normalde kapalı) kontak açılır. NO (Normally open-Normalde açık) kontak kapanır. Rölede bir diğer uç ise ortak (COM) uçtur. Kapalı bir devreyi açmak istiyorsak NO ve COM uçlarını kullanırız. Çalışan bir devreyi kapatmak için ise NC ve COM uçlarını kullanırız.






Sağlamlık kontrolü:

Elinizdeki rölenin sağlam olup olmadığını anlamak için; multimetrenizi buzzer konumuna alınız. NC ve COM uçları arasını kısa devre NO ve COM uçlarını açık devre olarak görmeniz gerekir. Tetikleme verdiğinizde ise tam tersi bir durum görüyorsanız rölenin sağlam demektir. Ayrıca; yeni kullanmaya başladığınız rölenin çalışmadığını görüyorsanız ya bağlantınızda hata vardır ya da röle yeni olduğundan mıklatıslar yapışıktır. Bir kaç defa sertçe vurunca düzelecektir.

Ayrıntılar:

Röleler 5V, 12V, 24V, 36V, 48V tetiklemeli üretilirler. Akım sınırını aşmaları durumda işlevlerin yitirebilirler.

12V tetiklemeli rölenin davranışı


Ben hareket sensörlü bir lamba yapmak istiyorum. Sensör devreye girdiğinde röle tetik alacak ve çekecek. Sensörün çıkış voltajı ne ise aynı tetik voltajına sahip bir röle kullanılarak istediğimiz yapabiliriz.

Bir de piyasada satılan röle modülleri var. Arduinoda kullanılmak üzere tasarlaann bu modüller piyasada çokça bulunmaktadır.

Rölenin tarihine, çeşitlerine filan girmeyelim dedim. İstersenin googleda aratıp çokça kaynak bulunabilir. Ben sadece; rölenin hakkında bilinmesi gereken önemli nıktalara değinmeye çalıştım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Faraday Kafesi

128 Adımda Ergonomik Kontrol Noktaları (In Step 128 Releases in Ergonomic Points)