128 Adımda Ergonomik Kontrol Noktaları (In Step 128 Releases in Ergonomic Points)

Dikkat: Bu yayın uluslararası çalışma ofisi Cenevre'nin Ergonomik Kontrol Noktaları adlı kitabından alınmıştır başka site veya kitaplarla hiçbir alakası yoktur   (onurakpinar.blogspot.com)

Giriş
Bu yayın her türlü Mühendislik veya İşletme okuyan yada mezunlara itafen yazılmıştır. Faydalı bulduğum için vaktimi sizinle paylaşıyorum. Zevk ve dikkate alarak okumanız dileğiyle...

1.KISIM  Malzeme Depolama ve Taşıma


Kontrol noktası 1: Taşıma güzargahlarını çizgilerle belirleyin, daha rahat ve güvenli bir biçimde iş performansını arttıracaktır.

Kontrol noktası 2: Ara geçitleri ve koridorları iki yönlü (1 gidiş 1 geliş şeklinde) biçimde oluşturun iş hızını arttıracaktır.

Kontrol noktası 3: Taşıma güzargahları kaygan olmayacak şekilde ve taşımayı zorlaştıracak (merdiven, tümsek vs.) engelleri düzeltin.

Kontrol noktası 4: Aralarında düzey farkları buluna zeminleri kazaları önlemek adına renklerini farklı yapın ve rampalar kullanın (Hız)

Kontrol noktası 5: İşyerinde yerleşim planını eşyaların en az hareket edecek şekilde tasarlayınız

Kontrol noktası 6: Eşyaları taşırken zarar görmemesi adına el arabası çeşitlerini ve/veya dönen silindirler kullanın.

Kontrol noktası 7: Gereksiz yükleme boşaltmaların için hareketli raflar kullanın ve bunları depolar içinde sık sık kullanın.

Kontrol noktası 8: Çalışma alanlarında yer istilasını önmek için raflar kullanın.

Kontrol noktası 9: Ağır ve kırılması kolay malzemeleri indirip kaldırmak için mekanik düzenekler kullanın. Bu sizin işi hızlı ve bir o kadarda güvenli yapmanıza yardımcı olacaktır.

Kontrol noktası 10: Taşıma banları, vinçleri ve diğer mekanik düzenekleri kullanarak elle yapılan işleri olabildiğince azaltın.

Kontrol noktası 11: Ağır parçaları mümkünse küçük paketlere bölerek taşınımı kolaylaştırın.

Kontrol noktası 12: Konteynerlerin taşınmasının güvenli olması adına saplar kullanın.

Kontrol noktası 13: Malzemelerin bir yerden başka bi zemine koyarken zeminlerin aynı seviyede olmasına dikkat edin

Kontrol noktası 14: Ağır malzemeleri taşırken daha çok indirme kaldırma değilde itme çekme kuvvetini uygulayın ve ortamı ona göre tasarlayın.

Kontrol noktası 15: İş ile işgören arasındaki uzaklığı mümkğn olduğu ölçüde kısaltmaya çalışın ve yüksekliği ayarlanabilir ''makaslı kaldırıcı'' kullanın.

Kontrol noktası 16: İnsan gücü kullanılması gereken işlerde yük taşınması sırasında yükü belinize yakın tutun.

Kontrol noktası 17: Yükleri taşımak için aldığınız malzemeleri mümkün olduğunca eğilip bükülmeden alın ve bırakın.

Kontrol noktası 18: Yük uzun bir yol boyunca taşınıcaksa dengeli bir taşıma sistemi kullanılmalıdır.

Kontrol noktası 19: Ağır işleri hafif işlerle birleştirin (kişi veya gurup).  Bu uygulama yorulmayı azaltır ve etkenliği arttırır.

Kontrol noktası 20: Bir çok yere atık konteynerları koyun ve bu işlemi atık atımı gereken heryere koymaya çalışın.

Kontrol noktası 21: Acil çıkış bir işletmede olması gereken insan hayatı adına olmazsa olmazlardandır ve bu çıkışı herzaman açık ve kolay erişilebilir tutun.


2. KISIM   El aletleri



Kontrol noktası 22: Tekrarlanan işler için el aletlerini kullanın.

Kontrol noktası 23: İşinize yarayacak el aletleri bulundurun ve güvenlik önlemlerini alın.

Kontrol noktası 24: Aynı yerde ve tekrarlana işler için asmalı aletler işinizi kolaylaştırmanın başka bir yoludur.

Kontrol noktası 25: Malzemeleri ve iş aletlerini tutturun bu fabrikadaki aletler için uygulanması gereken bir işlemdir.

Kontrol noktası 26: Hassas aletlerle hassas işler yaparken el ve kolunuzun sabit kalmasını sağlayın el sağlığı açısından önemlidir.

Kontrol noktası 27: İşlerin daha sağlıklı olması açısından dengeleme mekanizmasını dikkatle kurun. 

Kontrol noktası 28: İş sırasında daha az kuvvet gerektiren malzemeleri seçin.

Kontrol noktası 29: Sapı boyutuna uygun malzemeleri kullanın dengeye yardımcı olacaktır.

Kontrol noktası 30: Aletlerin elinizden kayıp kötü sonuçlara yol açmaması açısından tuttuğunuz kısmın sürtünmesini arttırın yada bez eldiven gibi kayganlaştırmayı azaltan malzemeler kullanın.

Kontrol noktası 31: Daha çok elektrik akımlarının geçtiği yerlerde çalışırken aletlerin saplarını yalıtmalısınız; bu güvenliğiniz açısında önemlidir.

Kontrol noktası 32: Titreşimli aletleri kullanırken titreşimi azaltan bileklikler, gürültülü altler kullanırken ses geçirmez kulaklıklar kullanmanız sağlığınız açısından önemlidir.

Kontrol noktası 33: Malzemelerin koybolmaması ve daha düzenli bir çalışma ortamı açısından malzemelerin yerlerini çizerek ya da yazarak belirtin.

Kontrol noktası 34: El aletlerinin ve malzelerin bakımlarını düzenli olarak yapın.

Kontrol noktası 35: İşgörenleri makina kullandırmadan önce eğitin ve daha sonra tatbik ettirin.

Kontrol noktası 36: Motorlu aletlerlerle çalışırken yeterli geniş alan ve sağlam bir zemin oluşturulmalı.

3. KISIM    Makine Güvenliği



Kontrol noktası 37: Kontrol araçları yanlış kullamlara karşı korunaklı olmalıdır. Dikkat edilmelidir ki uzun ve yorucu işgörenleri hata yapması çok normaldir dolayısıyla bu madde çok önemlidir.

Kontrol noktası 38: Acil durdurma butonlarının kolay erişebilir ve görünebilir olmasına dikkat edin.

Kontrol noktası 39: Farklı kontrolleri ayırt edebilmek adına gruplandırılmalı, renleri farklılıklaştırılmalıdır, yani kolayca fark edilebilmedir.

Kontrol noktası 40: Kontrol panellerinin erişebilmesi kolaylaştırımalıdır.

Kontrol noktası 41: Ardışık işlemler ardışık bir dizilime sahip olmalıdır. Böylece hata oranı ve kafa karışıklığı ortadan büyük ölçüde kalkacaktır.

Kontrol noktası 42: Kontrol araçların açma kapama veya derecelendirmede insanların beklentilerini karşılamalıdır.

Kontrol noktası 43: Ayak pedallarının sayısını mümkün olduğunca azaltın ve kumanda edilmesini kolaylaştırın.

Kontrol noktası 44: Göstergeleri ve sinyalleri hizalı bir biçimde koymaya dikkat edin.

Kontrol noktası 45: Unutulmamalıdır ki kontrol panellerinde renklendirme çok öenmlidir.

Kontrol noktası 46: Kullanılmayan göstergeleri kapatın; kafa karışıklığını önlemek adına bu önemlidir.

Kontrol noktası 47: Göstergeleri anlaşılır kılınmalıdır ve yörenin anlabileceği dilden anlatılmadır.

Kontrol noktası 48: Etiket ve işaretlerin görülmesi ve okunması kolay olmalıdır. Yapılacak ya da yapılmayacak eylemi kısaca tanıtılmalıdır.

Kontrol noktası 49: Uyarı işaretlerini tehlikenin niteliğini şiddetini ifade edilmelidir.

Kontrol noktası 50: Bağlantı düzeneklerinin dengeli ve güvenli olması gereklidir.

Kontrol noktası 51: Güvenli makineleri satın alın. İşgörenin tehlikerden uzak olmasına dikkat edilmelidir.

Kontrol noktası 52: Korunmak adına tehlike arz eden parçaları kaldırmak mantıklı olacaktır.

Kontrol noktası 53: Hareket eden makinelerden korunmak için üstünü tellerle kapatabilirsiniz.

Kontrol noktası 54: Makinenin tehlikeli bölümlerini operatörün (işgörenin) ulaşamıyacağı alanlara konulmasına dikkat edilmelidir ya da operatör ona göre durmalıdır.

Kontrol noktası 55: Elektrik tesissatı da dahil olmak üzere makinelerin bakım ve onarımını düzenli olarak gerçekleştirin.

Kontrol noktası 56: Belkide en ön önemlisi ne işte çalışırsa çalışsın işgörenlere eğitim verilmelidir veya bunun için sorumlu kişilerle çalışmasını sağlayarak iş kazalarının azalmasını sağlayabilirsiniz.


4. KISIM    İş İstasyonları  Tasarımının  İyileştrilmesi


Kontrol noktası 57: Herbir işgören için çalışma seviyesini dirsek seviyesi yada biraz daha altında ayarlayın.

Kontrol noktası 58: Kısa boylu işgörenlerin işelerini kolaydırmak için zemine ek olarak basamak koyun.

Kontrol noktası 59: İşgörenlerin hareketinin rahatça yapabilmesine dikkat edin. Bir alandan veya koridordan rahatça geçebilecek şekilde tasarlayın.

Kontrol noktası 60: Sıklıkla kullanılan malzemeleri ve mastarları kolayca uzanınabilecek şekilde koymaya özen gösterin.

Kontrol noktası 61: Çok amaçlı ve dengeli çalışma yüzeyleri sağlayın. 

Kontrol noktası 62:  Daha çok vücut hareketleri gerektiren işlerde oturulmaması gereklidir. Tabi pek hareket gerekmeyen işlerde oturarak çalışılması uygundur.

Kontrol noktası 63: Çalışma alanlarını vücudun dengeli bir biçimde çalışabilecek duruş pozüsyonu ayarlanmalıdır ve bu daha çok grup çalışmasında önemlidir.

Kontrol noktası 64: Yapılan iş için hem ayakta hem de aturarak çalışmasına olanak tanımalıdır.

Kontrol noktası 65: İşgörenlerin yorulduklarında dinlenmeleri için tabure yada sandalye sağlanmalıdır.

Kontrol noktası 66: Sandalyelerin boyu ve sırt kısmının ayarlanabilir olmasına dikkat edin.

Kontrol noktası 67: İşgörenlerin hem küçük hem büyük parçaların kullabilecekleri çalışma yüzeyi sağlayın.

Kontrol noktası 68: Her GGB kullanıcısına (bilgisayarla işgörene) uygun çalışma pozisyonunu sağlayın.

Kontrol noktası 69: GGB kullanıcılarına göz kontrolleri yaptırın ve gerekirse gözlük temin edin.

Kontrol noktası 70: GGB'lere güncel eğitim proğramları sağlayın.

Kontrol noktası 71: İşgörenlerin kendi istasyonlarını iyileştirmelerine yönelik teşviklerde bulunun.


5. KISIM   Aydınlatma


Kontrol noktası 72: Gün ışıgından ne kadar yaralanırsanız o kadar göz açısından konforlu ve etken olur. İşveren açısındanda daha ucuz aydınlatma sistemidir.

Kontrol noktası 73: Daha çok aydınlatılması gereken yerlerin duvarlarını açık renkler seçin. 

Kontrol noktası 74: Koridorları, merdivenleri, rampaları ve insanların bulunabileceği diğer yerleri aydınlatın.

Kontrol noktası 75: Çalışma alanlarını homojen bir şekilde aydınlatmaya dikkat edin. Ledlerin kullanımı fabrikalarda şart koşulmuştur; bu uygulama hem homojenlik hemde gider açısından önemlidir.

Kontrol noktası 76: İşgörenlerinin rahat ve etken çalışabilmeliri için ne fazla nede az aydınlatın.

Kontrol noktası 77: Hassas işler ve test için lokal aydınlatma sağlayın.

Kontrol noktası 78: Işıkların göz kamaştırmaması için ışıkların etrafında gölgelikler kullanın ya da aydınlatmaları tekrar konumlandırın.

Kontrol noktası 79: Işğın parlak yüzeylerden yansımaması adına parlak yüzeyleri değiştirin.

Kontrol noktası 80: Dikkat gerektiren işler için arka planın dikkat çekmemesine özen gösterin.

Kontrol noktası 81: Pencere camlarını temizleyin ve ışıkların net aydınlattığından emin olun.

6. KISIM    Eklentiler



Kontrol noktası 82: İşgörenleri sıcaktan koruyun; yazın aşırı sıcakları, çalışan makineler kapalı ortamda bunaltıcıdır.

Kontrol noktası 83: İşyerini sıcak ve soğuklardan koruyun. Bunu ağaçlandırarak, pencelere koyacağınız plakalardan yapabilirsininz.

Kontrol noktası 84: Ortamda soğuk ya da sıcak hava oluşturan kaynakları dışarıya taşıyıp comprasörlereden yararlanabilirsiniz.

Kontrol noktası 85: Etkili lokal hava emme sistemleri kullanarak işin güvenli ve etken olmasını sağlayın.

Kontrol noktası 86: İş mekanının hava koşullarını iyileştirmek adına doğal havadan yararlanmaya çalışın. (En temiz ve faydalı hava doğal olandır.)

Kontrol noktası 87: Ortamın havasını sürekli olarak kaliteli tutmak için havandırma sistemlerin bakımlarını sürekli olarak yaptırın.


7. KISIM Çevresel Tehlikeler


Kontrol noktası 88: Gürültülü makineleri işgörenlerden farklı bir yere taşıyın ya da etrafını kapatın.

Kontrol noktası 89: Makinelerin gürültüsü bir yöndende bakımlarıyla ilgilidir dolayısıyla bakımlarını düzenli olarak yaptırın.

Kontrol noktası 90: Gürültünün iletişimi, güvenliği ve etkenliği etkilemesini önleyin.

Kontrol noktası 91: İşgörenleri makinelerin titreşiminden uzaklaştırın.

Kontrol noktası 92: Elektrik şoklarına karşı yalıtılmış olan el fenerlerini kullanın.

Kontrol noktası 93: Elektrik hatlarının güvenli olduğundan emin olun.

Kontrol noktası 94: İşgörenleri ve çevreyi kimyasal etkenlerden koruyun.

8. KISIM   Konfor Donanımları

Kontrol noktası 95: Çalışma ortamının hijyeni için giysi değiştirme, yıkanma ortamlarının sağlık koşullarının gereği gibi düzenleyin.

Kontrol noktası 96: Çalışanların performansları açısından sıcak, soğuk içecek olanakları, yemekhane ve dinlenme olanakları sağlayın.

Kontrol noktası 97: Konfor donanımlarını işgörenlerinizle birlikte iyileştirin.

Kontrol noktası 98: Toplantı ve eğitimler için salon ayarlayın.

Kontrol noktası 99: Günlük temizlik ve işyerinin düzeninden sorumlu olacak işgörenler belirleyin.

9. KISIM    Kişisel Koruyucular



Kontrol noktası 100: Yeterli korunmayı sağlayacak kişisel koruyucu ekipman sağlayın.

Kontrol noktası 101: Kaldıramadığın sorun teşkil eden sorunlardan korunma adına bakımı kolay koruyucular seçin.

Kontrol noktası 102: Koruyucuları doğru kullanmak için denemeler yaptırın ve eğitimler düzenleyin. Bu insan sağlığı açısından önemlidir.

Kontrol noktası 103: Gerekli olan yerlerde koruyucu kullanmayı zorunlu kılın.

Kontrol noktası 104: Kişisel koruyucuların kişiden kişiye değişebilir olması onları kullanılabilir kılar.

Kontrol noktası 105: Kişisel koruyucu ekipmanlarının bakımlarının yapılması konusunda ısrarcı ve destek olmalısınız.

Kontrol noktası 106: Kişisel koruyular için uygun saklama yerleri sağlamalısınız.

Kontrol noktası 107: Kişisel korucu kullanılması gereken yerlerde uyarıcı işaretler ve yazılar asın.

10.KISIM   İş Organizasyonu


Kontrol noktası 108: Günlük işlerin planlanması sürecine işğörenlerinde katılımı sağlayın.

Kontrol noktası 109: Çalışma saatlerini işgörenlerinizle birlikte karar verin.

Kontrol noktası 110: İşe yönelik sorunların çözülmesi amacıyla işgörenlerinizle ekipler oluşturun. Unutmayın ki işi en iyi takip edenler işgörenlerdir.

Kontrol noktası 111: Üretimdeki değişiklikleri işgörenlerinizle danışarak düzenleyin; bu iş etkenliğiniz açısından önemlidir.

Kontrol noktası 112: Verimliliği ve ortamı iyileştirici çabaları olan işgörenlerinizi ödüllendirin.

Kontrol noktası 113: İşgörenlerinizi yapılan işler sonucunda çıkan tablolarla bilgilendirin.

Kontrol noktası 114: İşgörenlerinizin sorumluluk alması daha etken ve daha hızlı çalışmanızı sağlayacaktır.

Kontrol noktası 115: İşyerinde yardımlaşma ve kolay iletişim için fırsatlar yaratın.

Kontrol noktası 116: İşgörenlerinizin beceri elde edebilmeleri için yeni fırsatlar tanıyın.

Kontrol noktası 117: İşleri yürüten ve sorumlu olan gruplar oluşturun.

Kontrol noktası 118: Uzun dönemde verimliliği arttırmak için zor ve sevilmeyen kişileri iyileştirin.

Kontrol noktası 119: İşleri birleştirmek işgörenizin yaptığı işten daha zevk almasını sağlar ve verimliliği arttırır. Dolayısıyla iki ya da fazla işi 1 çalışanınıza yaptırmanız daha doğru olacaktır.

Kontrol noktası 120: İş istasyonlarında küçük stoklar gerektiren yerlerde tampon stoklar kullanın.

Kontrol noktası 121: Ekran başında (GGB) çalışanları farklı işlerlede meşgul edin verimliliği arttırın.

Kontrol noktası 122: Ekran başında çalışanlar için daha sık ara vermelerini sağlayın.

Kontrol noktası 123: İşgörenlerinizi görevlendirirken kabiliyet ve becerileri doğrultusunda işler sağlayın. Onların tercihlerinide unutmayın.

Kontrol noktası 124: Engelli işgörenlerinizin gübenli, verimli ve rahat çalışması için ortamları onlara göre düzenlenmelidir.

Kontrol noktası 125: Hamile kadınların güvenliğine ve sağlığına dikkat edin ve onlara hitap eden işler seçmeye çalışın.

Kontrol noktası 126: Yaşlı işgörenlerinizin zorlandığı işleri değiştirmelerini sağlayın ve onlara daha mantıklı ve zorlamayan işler verin.

Kontrol noktası 127: Acil durumlarda ne yapılması gerektiğini gösteren 'acil durum planı' hazırlayın.

Kontrol noktası128: Diğer işletmelerde yararlı bulduğunuz plan, proğram gibi iyileştirme açısından önemli olanları işletmelerinizde uygulayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Faraday Kafesi