Led Projektör

Uzun zamandır, ampülde tasarruf deyince; led gelir oldu akla. Son birkaç seneden beri, tahtı tasarruf ampülünden hızlı bir şekilde aldı. Yani keramet isimde değil fiyat performans olayında. Bu yazımızda ne taraftan bakarsak bakalım kendini sadece birkaç ayda amorti eden led ailesinin projektörünü inceliyeceğiz.


Led projektör; ledlerin sıralı bir biçimde dizimi sonrası led trafosuyla beslenerek yapılan bir aydınlatma cihazı. Tabi bunların yanında kendi kasasından soğutmalı, reflektörüyle verdiği ışığı doğrusal bir şekilde yayan yardımcı elemanlarla birlikte kullanıcının verimlilik abidesi olarak karşısına çıkmasına çıkmaktadır. Gün ışığı 4000K, beyaz ışık 6500K, ve az da olsa yeşil renlerde olanları vardır.


Led projektör denildiğinde ilk akla gelen Smd olsa da Cob olarakta karşımıza çıkmaktadır. Cob'un Smd'ye farkı ise bir bord üzerine birden fazla ledin montajıdır. Böyle bir dizginin en büyük avantajı %30 maliyetinin azalmasıdır. Tabi buradaki azalma kullanıcıya da yansımaktadır. Cop'ların en büyük dezavantajı ise, alüminyum tabakası üzerine yapıldığından dolayı ömürlerinin kısa olması. Ama sakin olun kaliteli bir projektör almazsanız bu led ömrüne gerek kalmadan trafonun voltaj dengesizliğine dayanamayıp zaten ledlerinizi bozacak ya da kim bilir yağmur geçirip kısa devre yapacak.









Benim önerim bir Smd projektör alıp rahat etmeniz. Ancak; unutmayın ki yağmurlu, nemli, kirli veya voltaj dengesizliği olan bir ortamda kullanacaksanız kesinlikle fiyatına bakmadan iyisini almalısınız. Kalitesiz olan projektörler ciddi olarak sizi çileden çıkartabilir. Şimdi led projektörlerin teknik özelliklerine, bilmemiz gereken ayrıntılara gelin hep birlikte bakalım.






Bir led projektörde neler var?

Projektör kasası, uygun watt değerli trafo, uygun watt değerli bord, bağlantı kabloları, soğutucu sıvı mevcuttur.



Led projektörlerin bilmemiz gereken teknik ayrıntıları.

Soğutma: Öncelikle şunu söyleyelim; ledler çok ısındığından soğutulması gerekir. Alüminyum kasaya sahip projektörün arka kısmındaki bölmelerden ısıyı atmaktadır. Ayrıca; led board ile kasa arasına sıvı soğutucu sürülerek bu işlem daha kolay sağlanmaktadır.

Kasa: Kasanın sızdırmaz olması, yeteri kadar soğutabilmesi hayati önem arz etmektedir. Nemli veya yağmurlu bir ortamda bulundan bir projektörün su geçirmemesi gerekir. Bu da kasanın montajının ve tasarımının özenerek yapılması gerektiğinin önemli bir kanıtıdır.

Trafo: Trafonun kalitesinin iyi olaması ledin hayatını da etkilediğinden olmazsa olmazlardandır. Trafo stabil olması gerekir. Trafodaki ufak bir arıza ledleri patlatabilir.

Cam: Camın kırılmaz olması darbelere maksimum dayanıklı olması gerekir. Ayrıca; soğuğa dayanıklı olması kullanacağınız ortama göre yine önemlidir.

Reflektör: Reflektörün yeterince parlak olması gelen ışık şiddetinin de artmasına neden olacaktır.

Lümen: Her ne kadar projektörlerin üzerinde yazan değerler yanlış olabilmekte ama yaklaşık olarak doğru olduğundan değerleri karşılaştırmakta bir seçenek sunmaktadır. 100 W olan bir projektör yaklaşık olarak 9000 lümen(lm)'dir.


Şunu da belirtmek gerekir; piyasada genellikle ucuz olan led projektörlerin, aslında üzeride bulunan watt değerlerinin gerçeği yansıtmama gibi bir riski var. Yani 70 W yazan projektörlerin aslında 50 W hatta 30W olma ihtimali var. Bunu anlamanın yolu iste ledleri saymak. Her led 0,5A çeker yani 10 W projektörlerde 20 tane led bulunmalı 100 W projektörde 200 tane led bulunmalıdır. (Farklı led çeşitlerine sahip projektörlerde geçerli değildir. Piyasada bulundan %90 projektöre göre değerlere yazdım.)

Bu led bordlar elektronik olduğundan fazla açıp kapatmak ve uzun süre aralıksız açmak kesinlikle ömrünü etkileyecektir. Size tavsiyem fazla açılıp kapatmadığınız yerlerde kullanmanız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Faraday Kafesi

128 Adımda Ergonomik Kontrol Noktaları (In Step 128 Releases in Ergonomic Points)