Piller

Arkadaşlar bu araştırma daha çok alıntı üzerine ancak tabikide faydası büyük. Pilin icadı 1800'lü yıllarda şans eseri bulunmuş garip bir şekilde. (Ancak aktarmak istediğim tarihsel gelişiminden daha çok içeriği ve merak edilenleri)
Pil, kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan bir aygıttır. Piller, bir veya daha fazla elektrokimyasal hücre, yakıt hücreleri veya akış hücreleri gibi, elektrokimyasal aygıtlardan oluşur.Genel olarak piller, kullanıldıktan sonra atılan (Non-rechargeable) ve tekrar şarj edilebilen (Rechargeable) piller olarak ikiye ayrılır.
·                                Çinko-karbon pil - Düşük maliyetli - az enerji gerektiren uygulamalar için.
·                                Çinko-klorid – Çinko–karbon pilden biraz daha uzun ömürlüdür.
·                                Alkalin pil - Alkaline/manganez "uzun ömürlü" pillerdir , daha fazla güç ihtiyacı gerektiren uygulamalarda da kullanılabilir.
·                                Gümüş-oksit pil – Genelde işitme cihazlarında kullanılır.
·                                Lityum (Lithium) pil – Genelde dijital kameralarda kullanılır. Saat ve bilgisayar saatlerinde de kullanıldığı görülür.Çok uzun ömürlüdür, fakat pahalıdır.
·                                Civa (Mercury) pil – Genelde dijital saatlerde kullanılır.
·                                Isıl (Termal) pil – Yüksek sıcaklık depolar. Askeri uygulamalarda önem taşır.
·                    Şarj edilebilen (tekrar kullanılabilen) piller:
·                                Kurşun-asit pil – Araçlar, alarm sistemleri ve kesintisiz güç ihtiyacı olan yerlerde kullanılır.
·                                Lityum-iyon pil – Oldukça yaygın olan türdür. Yüksek şarj yoğunluğu vardır. Dizüstü bilgisayar, cep telefonları, müzik çalarlar ve daha birçok taşınabilir dijital cihazda kullanılır.
·                                Lityum-iyon polimer pil – Lityum iyon pilin temel karakteristiklerini taşır, farkı daha az şarj yoğunluğu olmasıdır. Bu pilin kimyası üreticinin ihtiyacına göre kullanım yeri avantajı yaratabilmesidir. (Örneğin; ultra –ince pil)
·                                Sodyum-sülfür (NaS) pil
·                                Nikel-demir pil
·                                Nikel metal hidrit (Ni-MH) pil
·                                Nikel-kadmiyum pil - Li-Ion ve Ni-MH pil tiplerinin tüm uygulamalarında kullanılabilir. Bu pil, uzun şarj adedine sahiptir (1500 defanın üzerinde). Fakat diğer tiplere göre daha az enerjiyoğunluğuna sahiptir. Ni-Cd piller eski teknolojide kullanılmakta olup, hafıza sorunlarına yol açmalarından dolayı yerini modern pillere bırakmaktadır. Pillerin bir araya gelerek oluşturdukları pil gruplarına "Batarya" denmektedir. 1960'lardan önceki lambalı radyo alıcılarında yaygın olarak kullanılmakta idi. Günümüzde ise taşınabilir bilgisayarda yaygın olarak bataryalar kullanılır.

Lityum iyon piller nasıl çalışır?
Adından da anlaşıldığı üzere, lityum iyon pil hafif alaşımlı lityum esas alınarak şarj edilebilir bir pildir. Lityum pillerin aksine bu piller şarj edilebilir. Son derece hızlı tepki verebilen farklı elektriksel yükleri olan hassas kimyasal bileşenlerin bir birleşimini içerirler. Pozitif ve negatif yüklü kimyasallar yalnızca ipince plastik bir duvarla ayrılır.
Lityum iyon piller çoğu zaman İngilizce Li-Ion kısaltmasıyla kullanılır. Bu tip pilin temel ilkesi şudur: Dolma ve boşalma işlemi, temelde yalnızca lityum iyonların yani elektrikle yüklü lityum atomların iki elektrot arasındaki transferine neden olur. Pil dolarken lityum iyonlar karbondan yapılmış  grafit bir katmana transfer edilir. Boşalma sırasında iyonlar geri gider. İyonların geçişi elektron akışını kontrol eden elektromanyetik bir güç yaratır. Lityum iyon pillerde, artı uç lityum metal oksitten ve eksi uç karbondan yapılmıştır.

DÜNYA LİTYUM REZERV RAPORU      (anektot)                                  
Üretim ve Kullanımı : Lityum kimyasalı üretiminde Dünyada ilk sırada Şili bulunmaktadır. Diğer büyük üreticiler ise Arjantin, Çin,Rusya ve ABD’dir. Avusturalya, Kanada, ve Zimbabve ise Lityum cevheri Konsantresi üretiminin en önemli aktörleridir.ABD en büyük Lityum tüketicisi olmakla beraber Lityum minerali, bileşikleri gibi işlenmiş lityumun ve değer katılmış lityum maddelerinin de en büyük üreticisi konumundadır. 
... alıntıdır....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Faraday Kafesi

128 Adımda Ergonomik Kontrol Noktaları (In Step 128 Releases in Ergonomic Points)