Gyroscope (Jiroskop)

   'Jiroskop' diğer adıyla `düzdöner'. Adamlar bunu 1817'de bulmuş. Adını pek duymadığımız ancak: kullandığımız aletlerde çokça kullanılmış. Basit bir mekanizma olsa da teknolojinin hızlı ilerlemesinde yardımcı oluyor.
 
 

 
   Çocukken oynadığımız topaç, bisiklet tekeri vs. aslında birer jiroskop örneği. Bisikletin tekerini söküp, tam ortasındaki demirden tavana asalım dik tutarak döndürmeye başladığımızda yine dik olarak durana kadar dönmeye devam edecektir. Kural basit, lisede görünen fizik derslerinin prensiplerinden açısal momentum ve merkezkaç kuvvetiyle bire bir alakalı.
   Eğer jiroskop'a farklı bir bakış açısıyla bakarsak herhangi bir yerde aradığımız o karmaşık gibi görünen soruna çözüm olarak bulabiliriz. Dokunmatik ekranlı telefonların yana dönmesini sağlayan şey yine jiroskop'tur.
   Diğer bir örnek karmaşık gibi görünen bir mekanizmada; pilotun uçağı ne kadar açıyla döndürdüğünü bununla anlıyoruz. Çalışma mantığı ise; jiroskop ekseninin her zaman bulunduğu konumun dikine durması ile açıklanıyor.
   Jiroskop'un çalışma alanları oldukça geniş olup deniz ve gökyüzü seferlerinde pilot ve kaptana önemli ölçüde kolaylık sağlamaktadır.
 
   bknz http://www.teknikvideo.net/jiroskop-nedir-ne-ise-yarar.html
   bknz http://www.dokunmatikyasam.com/blog/jiroskop-nedir-ne-ise-yarar.html
   bknz http://tr.wikipedia.org/wiki/Jiroskop

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Faraday Kafesi

128 Adımda Ergonomik Kontrol Noktaları (In Step 128 Releases in Ergonomic Points)